سفارش تبلیغ
صبا ویژن

زن وسیاست

از نظر قرآن انسانها طورى آفریده شده است که جفت‏خواهى به سرشت و خلقت آنها برمى‏گردد و تشکیل خانواده معلول همین جفت‏خواهى است، و هیچ مردى و هیچ زنى نیست که براى او جُفتى خلق نشده باشد، اینها به حسب فطرت خود در پى یافتن جفت خود کوشش و تلاش مى‏کنند، و قرآن کریم در این‏باره مى‏فرماید:

«و خلقناکم ازواجاً».(15)

«و من آیاته أن خلق لکم من انفسکم ازواجاً».(16)

«و اللّه خلقکم من تراب ثمّ من نطفةٍ ثمّ جعلکم ازواجاً».(17)

«فاطر السّموات و الارض جعل لکم من انفسکم ازواجاً».(18)

جفت‏گرایى به تصریح قرآن کریم، در میان حیوانات هم است: «و من الانعام ازواجاً»(19) ولى فرقى که قرآن کریم میان جفت‏گرایى انسان و حیوان مى‏گزارد این است که در مورد حیوانات صحبت از اینکه جفتها وسیله سکون و آرامش یکدیگرند و در میان آنها مودّت و رحمت قرار داده شده است نیست، ولى در مورد انسان این مطلب با صراحت هر چه بیشتر بیان شده و مورد تأکید قرار گرفته است.(20)

نیز خداوند مى‏فرماید:

1- «خلق لکم من انفسکم ازواجاً»(21) ؛ همسران از خودتان آفریدیم.

براساس این تعبیر، پیوند میان زن و شوهر چیزى جز پیوند دوستى و پیراسته از هر انگیزه دیگر نیست.

2- «لتسکنوا الیها»؛ تا آرامش یابید.

«سکن» دست یافتن به مقام سکونت و آرامش است، و این تعبیر قرآن اشاره به این واقعیت دارد که آرامش، مقام و موقعیتى است که انسان در پهنه هستى باید به آن دست یابد و از دیدگاه قرآن وظیفه خانواده زمینه‏سازى براى همین هدف است.

3- «و جعل بینکم مودّة». میان‏تان دوستى بر قرار ساخت.

در خانواده محبّت بین زن و شوهر است که آنها با تعامل دوستانه و همکارى در مسیر شناخت خود و خداى خود به آرامش مى‏رسد و در وادى امن الهى گام مى‏نهند.

4- رحمة. اصل مهربانى.

اُلفت زن و شوهر و همکارى آن دو با نیروى عشق و محبّت در مسیر کمال، رحمت و مهربانى را براى خانواده و دیگران به بار مى‏آورد، پس پیوند سالم است که ضامن فراهم شدن زمینه مناسب براى ارتباط مسئولانه و ماندگار است.(22)

به همین جهت است که اگر زن و مرد در انتخابات همسر به این اصل اساسى «سکون و آرامش» توجّه نداشته باشند و حقیقتاً در صدد یافتن وسیله سکون و آرامش برنیایند و خانواده‏اى تشکیل ندهند که تجلّى‏گاه مودّت و رحمت باشد ناکام مى‏ماند و روى خوشبختى را نمى‏بیند.(23)

آمیزش جنسى و فرزنددار شدن و زیباییهایى ظاهرى به خودى خود امر جسمانى و بدنى هستند و در این میان نباید آمیزش روحها و نیازى که روان زن و مرد به یکدیگر دارند از نظر محو گردد.

در محیط خانواده اگر فقط روابط جسمى و واکنش‏هاى فیزیکى مطرح باشد و بس، روحها سرگردان مى‏ماند و در تمام عمر از حسرت ناکامى مى‏سوزند و مى‏سازند و تردیدى نیست که هرگاه روحها ناکام و حسرت‏زده باشد جسمها نیز پریشان و ناتوانند.(24)

زن چه نقشى در خانواده دارد؟

از نظر قرآن زن در خانواده دو نقش اساسى دارد، نقش اوّل زن این است که با پرتو جذّاب عاطفه و محبّت و دلسوزى خدادادى، تلخیهاى زندگى مشترک زناشویى را مى‏زداید. و قرآن مى‏فرماید:

«و من آیاته أنْ خلق لکم من انفسکم ازواجاً لتسکنوا الیها و جعل بینکم مودة و رحمة».(25)

یعنى از نشانه‏هاى او این است که از خود شما جفت‏هایى براى شما آفرید تا نزد ایشان آرامش یابید و میان شما دوستى و مهربانى برقرار ساخت.

در نقش دوم، زن قدرت آفریدگارى و ربوبى خداوند را با پرورش جنین و تربیت کودک به نمایش مى‏گذارد، قرآن مى‏فرماید:

«و اللّه جعل لکم من انفسکم ازواجاً و جعل لکم من ازواجکم بنین و حفدة».(26) یعنى خداوند براى شما از خودتان همسرانى قرار داد و از همسرانتان براى شما پسران و نوادگان پدید آورد.

خانواده گسترده در قرآن

قرآن کریم بر همبستگى میان اعضاء یک فامیل و یا خانواده گسترده تأکید فراوان دارد، و لذا خانواده در جامعه قرآنى به پدر و مادر و فرزندان محدود نمى‏شود بلکه روابط خانوادگى از این محدوده فراتر رفته و بسیارى از اقوام نزدیک را نیز در بر مى‏گیرد:

«و آت ذالقربى حقّه و المسکین و ابن السّبیل...»(27)

«... و اذا حضر القسمة اولوالقربى و الیتامى و المساکین فارزقوا هُم منه و قولوا لهم قولاً معروفاً».

«و اعلموا انّما غنمتم من شى‏ءٍ فاِنَّ للّه خمسه و للرّسول و لذالقربى...»(28)

خانواده گسترده، نهادى است که اگر داراى سایر خصوصیات یک جامعه قرآنى باشد مى‏تواند هم براى مردان و هم براى زنان کانون سعادت و آرامش باشد، اجمالاً به برخى از مزایا و فوائد چنین خانواده‏اى اشاره مى‏کنم.

الف) خانواده گسترده، خصوصیات اخلاقى اعضاء خود را تصحیح و تعدیل مى‏نماید، چرا که عضو چنین خانواده‏اى اعمال خود را نه فقط تحت نظارت یک فرد بلکه در معرض قضاوت خانواده‏اى بزرگ مى‏بیند.

ب) زنان در خانواده گسترده اسلامى قادر خواهند بود بیشتر به فعالیت‏ها و مشاغل خارج از خانواده بپردازند بدون اینکه زیانى متوجّه همسر و فرزندان یا سالخوردگان خانواده شود، زیرا همواره اشخاص بالغ دیگرى در خانه حضور دارند که آنان را در کارهاى داخلى یارى رسانند.

ج) چنین خانواده‏اى از وسعت و تنوّع روحى و عاطفى برخوردار مى‏باشد و این موهبت را به طور یکسان در اختیار کودکان و بزرگسالان قرار مى‏دهد، و تجربه نشان داده است که این امر در استحکام پیوند ازدواج نقش مؤثرى دارد.

د: در یک جامعه قرآنى، مطلقا نیازى به تأسیس نهادهایى چون (خانه سالخوردگان)، (دهکده بازنشستگان)، (کلوب افراد مجرّد) و نظایر آن وجود ندارد، چرا که نیازهاى روانى و عاطفى افراد از زن و مرد، پیر و جوان در خانه گسترده تامین مى‏گردد.(29)


ارسال شده در توسط